80/10/10 Életmód Blog

80/10/10 Életmód Blog

80/10/10 Alacsony zsírtartalmú nyers vegán étrend

2016. július 05. - Patri21

Ez az étrend friss, érett, nyers növények fogyasztásán alapszik, azok természetes, feldolgozatlan formájában.

Ezen belül is kiemelt fontosságú a megfelelő mennyiségű gyümölcs fogyasztása, hiszen ez biztosítja a testünk működéséhez szükséges energia nagy részét. A zöldségek és olajos magvak a bennük található ásványi anyagok, vitaminok és aminosavak miatt hasznosak.

A 80/10/10 arány arra utal, hogy az elfogyasztott ételek kalóriatartalma 80%-ban szénhidrátból, 10%-ban fehérjéből, 10%-ban zsírból szabadul fel. Ez az optimális arány, amiről bővebb információ Dr. Douglas N. Graham: 80/10/10 Egy étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni egészségében, testsúlyában, és életében  című könyvében olvasható

Ez az arány úgy érhető el, hogy a napi kalóriabevitel (átlagosan 2000 kcal)

    • 90-97%-a édes és nem édes gyümölcsökből (1800-1940 kcal)
    • 2-6%-a zsenge leveles zöldségekből és zellerből (40-120 kcal)
    • 0-8%-a egyéb zöldségekből, zsíros gyümölcsökből, diófélékből és olajos magvakból áll (0-160 kcal)

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy reggelire és ebédre gyümölcsöt fogyasztunk, a vacsora pedig egy nagy tál saláta, vagy más zöldséges étel, amihez alkalmanként adhatunk egy marék olajos magvat, olívabogyót vagy avokádót.

⇒ Fontos, hogy ezen kívül mást nem fogyasztunk, vagyis nem eszünk állati eredetű dolgokat (húst, halat, tojást, tejterméket), gabonákat, krumplit, hüvelyeseket (mivel ezek nyersen mérgezőek), és kerüljük a só, fűszerek, ízfokozók használatát.

 

Kedvcsinálónak íme egy lista a Magyarországon elérhető és nyersen fogyasztható alapanyagokról:

Édes gyümölcsök
  • alma
  • ananász
  • áfonya
  • banán
  • cseresznye
  • datolya
  • datolyaszilva
  • eper
  • füge
  • gránátalma
  • görögdinnye
  • kiwi
  • körte
  • mangó
  • málna
  • narancs
  • nektarin
  • őszibarack
  • papaya
  • sárgabarack
  • sárgadinnye
  • szeder
  • szilva
  • szőlő

 

Nem édes gyümölcsök és zöldségek

Magasabb zsírtartalmú ételek
  • uborka
  • paprika
  • paradicsom
  • tök
  • cukkini
  • brokkoli
  • vajsaláta
  • káposzta
  • brokkoli
  • karfiol
  • zeller
  • zöld levelű saláta
  • vörös fejes saláta
  • római saláta
  • spenót
  • avokádó
  • mandula
  • dió
  • napraforgómag
  • tökmag
  • mák
  • szezámmag
  • paradió
  • pekán dió
  • fenyőmag
  • kókusz

Számos alfaj is létezik, amelyeknek eltérő lehet az íze, tápértéke és felhasználása. Gondoljunk csak az almára (Idared, Starking, Golden, Gala, Jonathan, Jonagold stb.), a sokféle paradicsomra, paprikára vagy a salátákra (fejes saláta, jégsaláta, madársaláta, fodros levelű saláta, római saláta, endívia, rukkola...)

Érdemes minél többet kipróbálni, hogy változatosabbá tegyük étrendünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://811eletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr818868720
süti beállítások módosítása